torstai 16. huhtikuuta 2015

Mikä tässä maailmassa mättää

Monikin asia. En voisi koskaan olla poliitikko, sillä näen maailmassa niin monia väärin menneitä ja pahoja asioita, että murentuisin niiden alle, jos olisin nimenomaan se, jonka pitäisi ne kaikki korjata. Onnekseni olen "vain" se, jolla on valta vaikuttaa niihin, jotka päättävät asioista. Vaaleissa äänestäminen on kansalaisvelvollisuus, sillä kuinka muuten voimme tässä maailmassa varmistaa, että oma mielipiteemme saa kannatusta myös yleisesti?

En tiedä paljon päivän polttavista aiheista, mutta voin silti ehdokasta etsiessäni painottaa niitä asioita, joita itse pidän tärkeinä. En ole valinnut puoluetta valmiiksi, sillä haluan olla avoin kaikille mahdollisuuksille. Tosin on puolueellakin väliä, sillä ei puolueensa linjasta suuresti poikkeava poliitikko voi tehdä eduskunnassa päätöksiä vain oman mielipiteensä mukaan. Toivon, että löytämäni ehdokas on nainen ja suhteellisen nuori, sillä nämä molemmat ovat harvinaisia verrattuna vanhoihin miehiin, jotka nyt ovat päättämässä meidän kaikkien yhteisistä asioista. Nuoria on eduskunnassa oltava pitämässä nuorten puolia.

Mitkä sitten ovat asioita, jotka on korjattava tässä vajaassa ja epätäydellisessä maailmassa? Jos olisin jonkin sortin jumala tai edes Suomen presidentti, korjaisin ainakin seuraavat neljä asiaa oikealle tolalle.

Yhdenvertaisuus.
En millään pysty näkemään syytä sille, miksi joku toinen olisi parempi tai arvokkaampi kuin joku toinen. Vaikka se "huonompi" osapuoli olisikin esimerkiksi vammainen, nainen, musta tai muslimi. Kaikki samanlaisia, kaikki samanarvoisia. Samalla tavoin tulisi Suomen kaltaisen hyvinvointivaltion huolehtia myös siitä, että nykyiset kehitysmaat saavat samanlaiset mahdollisuudet kehittyä kuin olemme itse saaneet. Suurimmalla osalla Afrikan maista köyhyys johtuu kuivasta maaperästä ja siitä, että monikansalliset länsimaiset yritykset polkevat niitä jalkoihinsa. Miksi? Koska ne haluavat itse säilyttää monopoliasemansa maailmanmarkkinoilla. Tämä taas heikentää maapallon ilmaston tilaa entisestään, kun köyhyyden kierre jatkuu ja väestönkasvu on valtaisaa eteläisessä Afrikassa.

Pakolaispolitiikka on vaikea asia. Itse kallistun sille kannalle, että on parempi auttaa pakolaisia lähtömaassaan kunnolla, jolloin syy lähteä poistuu. Ne henkilöt taas, jotka kokevat tulevansa uhatuiksi valtion tai äärijärjestöjen toimesta ovat oikeutettuja saamaan suojelua muista maista. Ne, jotka ovat innokkaita oikeasti työskentelemään vastaanottajamaassa ja sopeutumaan sen kulttuuriin ja kieliolosuhteisiin.

Ympäristö.
Ammennamme energiaa ympäröivästä luonnostamme ja kaikenlaisesta ympäristöstä omaan arkipäiväämme. Juuri siksi sitä on suojeltava: jotta kaikki jaksaisimme paremmin. Oikeastaan olemme sen ympäristölle velkaa, kun ihmiskunta on sitä niin kauan alistanut valtaansa ja käyttänyt hyödykseen huolehtimatta luonnollisesta uudistumisesta. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on saatava loppumaan ja globaalisti on luotava pitäviä sopimuksia jotka sitovat kaikkien suurten teollisuusmaiden päättäjät huolehtimaan ympäristöasioista. Helpommin sanottu kuin tehty, ymmärrän kyllä. Suomella on kuitenkin hyvät edellytykset esim. ydinenergian ja vesivoiman käyttöönottoon.

Työ.
Mitään ei ole ilman töitä, sillä se on asia jonka varaan koko yhteiskuntamme on rakennettu. Kaikki eivät voi olla työttömiä ja elää yhteiskunnan verorahoilla. Älä käsitä väärin, tiedän, että osa aikuisistakaan ei pysty huolehtimaan omista tarpeistaan ja työskentelemään kokopäiväisesti. Mutta kaikki eivät voi laskea valtion avun varaan, sillä huoltosuhteen on pysyttävä järjellisenä. Koulutus on perusta hyvälle työskentelymotivaatiolle ja ammattitaidolle, ja sitä on kehitettävä. Ne jotka nyt koulutetaan leikin varjolla, perustiedoilla, ammattiin tai akateemisesti, ovat niitä, jotka rakentavat huomista Suomea.

Turvallisuus.
Pelko on pahin vihollisemme, on ajatus jonka Remus Lupin iskosti Harry Potterin päähän kun tämä taisteli ankeuttajia vastaan. Jos pelkäämme, emme tee viisaita päätöksiä. Pelkoa, uhkaa ja vaaratilanteita aiheuttavat ympäristössä tapahtuvien hasardien lisäksi eniten toiset ihmiset. Emme voi toimia yhteistyössä jos koemme epäluuloa toista kohtaan. Voimme olla onnellisia siitä, että olemme syntyneet vapaaseen Suomeen rauhan aikana: kaikki tässä maailmassa elävät eivät ole. Toivon mukaan päättäjät osaavat ratkaista kriisit niin, että rauhan aika jatkuu vielä pitkään.

Näistä aineksista voitaisiin koota kaikille tasapuolinen ja hyvä huominen. Mutta onko se lainkaan mahdollista? Voidaanko näistä aineksista luoda hyvä huominen? "Ole itse se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä," totesi Mahatma Gandhi, Intian kuuluisin ihmisoikeusaktivisti ja viisas mies. "Sivustakatsojat eivät muuta maailmaa," on joku toinen viisas sanonut. Muutoksia ei tapahdu kotona istumalla, vaan ongelmille on tehtävä jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti